Apa itu Lecithin

Lecithin adalah bahan yang secara semula jadi ditemui dalam tisu badan anda. Ia terdiri daripada asid lemak, dan ia mempunyai pelbagai kegunaan komersil dan perubatan.

Lecithin berfungsi menangguhkan lemak dan minyak dan menghalangnya daripada bercampur dengan bahan lain.

Suplemen Lecithin boleh dibeli untuk membantu merawat :

 • kolesterol tinggi,
 • sebagai bantuan penyusuan
 • untuk merawat kolitis ulseratif.

Jenis-Jenis lecithin

Suplemen lecithin biasanya diperoleh daripada :

 • biji bunga matahari
 • Telur
 • kacang soya.

Soya setakat ini adalah bahan yang paling biasa digunakan untuk mencipta suplemen lecithin. Lemak haiwan, ikan, dan jagung juga kadangkala digunakan.

Walaupun lecithin kacang soya cenderung datang dalam bentuk kapsul berbutir, anda boleh membeli lecithin bunga matahari dalam bentuk serbuk dan cecair juga.

 bunga matahari agak susah untuk dicari, tetapi sesetengah orang lebih suka, terutamanya jika mereka cuba mengelakkan organisma diubah suai secara genetik (GMO) dalam makanan mereka.

Walaupun kacang soya kadangkala diubah suai secara genetik dalam pengeluaran besar-besaran, biji bunga matahari tidak. Proses pengekstrakan juga lebih lembut untuk lecithin bunga matahari. Mengekstrak lecithin daripada biji bunga matahari tidak memerlukan bahan kimia yang keras.

Menurunkan kolesterol

Manfaat  yang paling terkenal ialah keupayaannya untuk menurunkan kolesterol. Penyelidik telah mendapati bahawa lecithin kacang soya boleh menyumbang kepada peningkatan kolesterol HDL (baik) dan menurunkan kolesterol LDL (buruk) dalam profil darah.

Protein soya memberikan rangsangan tambahan kepada orang yang menggunakannya untuk merawat kolesterol kerana komponen lain yang ditawarkan oleh soya.

Meningkatkan kesihatan jantung

 yang berasal dari soya boleh meningkatkan kesihatan kardiovaskular, terutamanya jika anda sudah berisiko mendapat tekanan darah tinggi atau penyakit jantung. Ini menurut kajian kecil di mana peserta diberi produk soya termasuk bahan tambahan lecithin.

Memandangkan soya adalah rumit untuk dihadam, badan anda mengambil masa yang lebih lama untuk memecahkan produk soya. Bagi sesetengah orang, ini berfungsi untuk membuatkan mereka berasa lebih kenyang selepas memakannya.

Membantu ibu menyusu

Sesetengah pakar penyusuan mengesyorkan lecithin sebagai penyelesaian untuk mencegah saluran tersumbat berulang. Yayasan Penyusuan Susu Kanada mengesyorkan dos 1,200 miligram, empat kali sehari, untuk mengalami manfaat ini.

Mereka membuat spekulasi bahawa lecithin boleh mengurangkan kelikatan susu ibu anda, menjadikannya kurang berkemungkinan untuk menyumbat saluran susu dalam payudara anda.

Walau bagaimanapun, ini tidak dimaksudkan sebagai rawatan untuk saluran yang tersumbat. Rawat saluran dengan:

 • penggunaan kompres hangat
 • urut
 • pengepaman tambahan, jika perlu
 • mengeringkan payudara dengan baik
 • meminta perunding laktasi untuk mendapatkan lebih banyak cadangan
 • Laporkan sebarang demam atau perasaan seperti selesema kepada doktor anda.

Membantu meningkatkan penghadaman

Lecithin telah diuji pada penghidap kolitis ulseratif untuk memperbaiki penghadaman mereka, menyumbang kepada tindak balas berantai yang memperbaiki lendir dalam usus anda, menjadikan proses pencernaan lebih mudah dan melindungi lapisan halus sistem pencernaan anda.

Walaupun anda tidak mempunyai kolitis ulseratif, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menggunakan lecithin jika anda mempunyai sindrom usus yang merengsa, atau keadaan lain yang menjejaskan proses pencernaan anda.

Boleh melawan gejala demensia

Lecithin mengandungi kolin, iaitu bahan kimia yang digunakan oleh otak anda untuk berkomunikasi. Penyelidikan klinikal mencadangkan bahawa diet yang kaya dengan kolin boleh membawa kepada ingatan yang lebih tajam dan membantu penghidap Alzheimer.

Bahan lipid yang mengandungi kolin, seperti lecithin, boleh meningkatkan laluan berfungsi otak. Terdapat beberapa bukti yang bercanggah tentang sama ada lecithin boleh digunakan untuk merawat orang yang mempunyai keadaan sistem saraf dan saraf.

Menenangkan dan melembapkan kulit

Lecithin terdapat dalam ramuan beberapa produk penjagaan kulit. Ia digunakan sebagai emolien, menjadikan kulit berasa licin dengan memulihkan penghidratan. Dalam kebanyakan produk ini, jenis lecithin yang digunakan dipanggil lecithin terhidrogenasi.

Tidak banyak bukti bahawa lecithin, apabila digunakan secara bersendirian, boleh menyembuhkan jerawat dan ekzema – walaupun sesetengah orang menggunakannya untuk itu. Mengambil kapsul lecithin secara teorinya boleh memperbaiki kulit anda, kerana ia menyegarkan dan merangsang bahagian lain badan anda, tetapi kami tidak tahu pasti.

Risiko dan komplikasi

Orang yang mempunyai alahan telur dan soya perlu berhati-hati terutamanya untuk mengetahui dari mana datangnya lecithin dalam suplemen mereka, untuk mengelakkan tindak balas alahan.

Lecithin boleh didapati dalam banyak produk yang anda mungkin sudah makan, seperti telur dan produk haiwan. Tiada risiko daripada  yang berlaku secara semula jadi dalam makanan anda.

Suplemen, bagaimanapun, tidak dipantau untuk kualiti oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan A.S. Mungkin ada kesan yang belum difahami. Orang yang mengambil lecithin perlu mengetahui cadangan dos, dan tidak boleh melebihi lebih daripada 5,000 miligram sehari.

Kesimpulan

Lecithin dianggap sebagai tambahan berisiko rendah kepada suplemen yang mungkin anda gunakan untuk mengekalkan kesihatan anda. Tetapi semua nutrien paling baik diambil dalam bentuk keseluruhannya dalam makanan.

Dengan beberapa faedah dan sangat sedikit risiko, lecithin mungkin menjadi pilihan untuk orang yang ingin meningkatkan kolesterol dan fungsi organ mereka. Pastikan anda membincangkan penggunaan mana-mana suplemen baharu dengan doktor anda sebelum memulakan rawatan.

Klik sini kalau nak belajar tentang apa yang perlu tahu Diet untuk Beginner – 5 perkara yang anda perlu tahu

video

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents