Belanja Duit Gaji – 7 langkah yang perlu buat

belanja duit gaji feature image

Belanja duit gaji adalah perkara yang paling senang nak buat. Masuk je gaji tiba-tiba nak makan starbuck lah. Kita kan dah penat bekerja mestilah kena reward diri nak beli handbag, kasut, alat mekap baru apa sume tu…

Belanja duit gaji memerlukan disipline baru hati senang

Tahu tak sebenarnya sebenarnya masalah cara nak belanja duit gaji adalah masalah yang paling biasa berlaku pada setiap orang.

Anda tidak memerlukan pekerjaan bergaji lebih yang besar dari orang lain atau lebih besar dari gaji yang ada sekarang baru rasa boleh menyimpan.

Bagi kebanyakan orang, pengurusan wang yang lebih baik adalah hanya perlu mengurangkan perbelanjaan mereka mereka sekarang, meningkatkan keupayaan mereka untuk melabur dan menyimpan serta barulah kita dapat mencapai satu tahap kewangan yang kita tak pernah capai sebelum ini.

Jika anda berasa seperti tahap kewangan anda macam dah teruk gila dan buntu tak nampak  jalan keluar, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk baik keadaan yang lebih baik untuk diri anda sendiri.

Disini Mamacantek sediakan 7 langkah yang anda boleh buat.

1. Rekod perbelanjaan anda untuk meningkatkan kewangan anda.

Jika anda tidak tahu apa dan di mana anda berbelanja setiap bulan, ada kemungkinan besar tabiat perbelanjaan peribadi anda mempunyai perlu diperbaiki.

belanja duit gaji image
Mamacantek pakai app Money Manager ni dah 3 tahun. Sangat berguna

Pengurusan wang yang lebih baik bermula dengan kesedaran berbelanja. Gunakan app handphone pengurusan wang seperti Money Manager ( app ni free ) untuk menjejaki perbelanjaan mengikut kategori dan lihat sendiri jumlah yang anda belanjakan.

Ini adalah untuk perbelanjaan mana yang tidak penting seperti melepak malam dekat kedai makan, enjoy shopping dan juga berapa banyak setiap sebulan minum starbuck tu.

Sebaik sahaja anda telah mendidik diri anda tentang tabiat merekod perbelanjaan harian ini, anda boleh teliti kemana duit paling banyak habis setiap bulan dan cuba buang belanja yang tidak perlu.

2. Buat belanjawan bulanan yang realistik.

Gunakan tabiat perbelanjaan bulanan anda, serta bandingkan jumlah gaji anda sebulan, kemudian tetapkan berapa jumlah duit yang anda boleh simpan setiap bulan.

Tidak ada gunanya menetapkan belanjawan yang ketat yang terlalu drastik, terus stop beli makan malam dekat luar sedangkan kita kerja balik lewat malam lepas tu nak kena masak sendiri. Ini akan buat kita lagi penat dan merugikan kita.

Buat belanjawan yang sesuai dengan gaya hidup dan tabiat perbelanjaan anda.

Anda harus melihat belanjawan sebagai cara untuk menggalakkan tabiat yang lebih baik, seperti Memakan makanan viral mahal yang mahal 2-3 kali seminggu, boleh nak makan sedap tapi limitkan 1 kali seminggu atau setiap 2 minggu.

Tak salah kita nak enjoy tapi biar bersesuaian jangan sampai kereta tiba-tiba rosak kita tak ada duit nak baiki.

3. Bina simpanan kecemasan anda—walaupun ia mengambil masa.

Cipta tabung kecemasan yang boleh anda gunakan apabila keadaan tidak dijangka berlaku. Walaupun sumbangan anda kecil setiap bulan, tabung kecemasan ini boleh menyelamatkan anda daripada situasi berisiko di mana anda terpaksa buat personal loan yang pada kadar faedah tinggi atau mungkin mendapati diri anda tidak dapat membayar bil anda tepat pada masanya.

Berapa jumlah simpanan kecemasan diperlukan? Minimum 6 bulan gaji anda sekarang. Maksimum 12 bulan dah cukup. Kalau ada lebih? Jika lebih 12 bulan adalah lebih baik duit itu digunakan sebagai pelaburan lain.

Duit tabung kecemasan kena simpan di dalam tabung haji supaya duit itu dapat berkembang dengan sendiri sebab tabung haji ada dividen setiap tahun. Walaupun dividen tak banyak tapi

kalau duit kecemasan ada dalam RM20,000 dalam tabung haji ada dividen 5% setahun dah dapat RM1,000 nanti.

Duit free tu tak kanlah tak nak huhu…

4. Bayar bil anda tepat pada masanya setiap bulan.

Setiap bulan bila kita dah dapat gaji, terus asingkan duit tersebut untuk setiap perbelanjaan dan bil rumah kita. Janganlah kita enjoy dulu nanti terlebih enjoy nanti tak boleh bayar bil dan pinjaman kita dengan bank.

Bila gaji kita masuk terus asingkan kepada

  1. Duit bil api air
  2. Duit internet
  3. Loan kereta
  4. Loan rumah
  5. Duit tabung kecemasan (10% dari gaji kita)
  6. Nafkah ibu dan ayah
  7. Duit berbelanjaan anak-anak
  8. Duit barang dapur
  9. Tabung repair / insuran / roadtax kereta (Ini penting nanti baru tak terasa sangat bila sampai masa service atau renew roadtax)

Bila kita dah asingkan semua tu barulah kita tengok baki yang ada barulah boleh beli tudung atau baju baru hehe..

5. Kurangkan caj berulang setiap bulan.

Adakah anda melanggan perkhidmatan yang tidak pernah anda gunakan? Sangat mudah untuk melupakan langganan bulanan macam astro, netflix, spotify, dan lain-lain yang tolak duit dalam akaun bank anda walaupun anda tidak kerap menggunakan perkhidmatan ini.

Semak perbelanjaan anda untuk caj seperti ini dan pertimbangkan untuk membatalkan langganan yang tidak perlu untuk menyimpan lebih banyak wang setiap bulan.

6. Simpan wang tunai untuk membeli pembelian besar.

Jenis pinjaman dan hutang tertentu boleh membantu semasa membuat pembelian utama, seperti rumah atau kereta yang anda perlukan sekarang. Tetapi untuk pembelian besar lain, tunai menawarkan pilihan pembelian paling selamat dan paling murah. Antaranya ialah perabut dan barang elektrik dalam rumah.

Apabila anda membeli secara tunai, anda mengelak daripada menjana faedah dan membuat hutang yang memerlukan beberapa bulan—atau, selalunya, bertahun-tahun—untuk membayar balik.

Sementara itu, wang yang disimpan itu boleh disimpan dalam akaun bank dan mengumpul faedah yang boleh dimasukkan ke dalam pembelian anda.

7. Mulakan strategi pelaburan.

Walaupun keupayaan anda untuk melabur adalah terhad, sumbangan kecil kepada akaun pelaburan boleh membantu anda menggunakan wang yang anda perolehi untuk menjana lebih banyak pendapatan.

Anda boleh bermula dengan ASB, hartanah, saham atau mana-mana yang lain. Tolong jangan habiskan duit pelaburan dengan Multi Level Marketing (MLM) atau sama jenis dengannya. Jika ada orang promot MLM, lari jauh cepat-cepat untuk selamatkan duit simpanan anda.

Mulakan duit simpanan anda hari ini juga, letak dulu duit tersebut walaupun dengan RM10. Perkara pertama yang paling sukar adalah bermula. Jadi terus cari balang dekat dapur tu tampal label “duit kejayaan masa depan” dan terus letak duit dalam tu.

Mamacantek berharap anda terus berjaya dalam hidup dan semoga sihat sentiasa sampai bila-bila. Bye

Nak tengok cara simpan duit walaupun gaji rendah? tengok dekat sini

ANDA NAK BELAJAR BERSENAM? JOM KLIK LINK DIBAWAH

EXERCISE UNTUK BEGINNER

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents