Berlatih Yoga di Rumah : 7 Langkah mudah untuk bermula

berlatih yoga feature image

Memulakan latihan di rumah boleh menjadi cara yang baik untuk mengekalkan dan juga memperdalam amalan yoga anda. Ia juga merupakan pilihan yang bagus jika anda sukar untuk menyesuaikan kelas dengan jadual anda, atau ingin berlatih lebih kerap dan tidak mahu berbelanja lebih banyak untuk kelas latihan.

Satu perkara hebat tentang berlatih yoga di rumah ialah ia boleh buat apa yang anda perlukan! Ia boleh bermula dan tamat pada bila-bila masa, menyasarkan mood dan keperluan fizikal anda, dan menggunakan mana-mana genre atau volum muzik mengikut pilihan sendiri.

berlatih yoga image

Apakah amalan berlatih yoga di rumah?

Amalan yoga di rumah ialah rutin biasa yang menggabungkan beberapa bentuk yoga ke dalam hidup anda. Ia boleh termasuk berlatih pose yoga, bermeditasi, melakukan senaman pernafasan yoga, atau berfikir untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

Sesetengah orang memilih untuk memasukkan yoga ke dalam rutin pagi mereka, yang lain lebih suka berlatih yoga sebelum tidur. Amalan yoga di rumah adalah bergantung pada citarasa sendiri. Ia dicipta dan ditakrifkan mengikut keutamaan, matlamat dan keperluan peribadi anda. Ia boleh dilakukan pada bila-bila masa mengikut jadual anda, dan boleh diamalkan di rumah anda atau di luar di halaman rumah anda.

Faedah amalan yoga di rumah berbanding pergi ke studio yoga atau gim

Terdapat banyak faedah berlatih yoga dalam keselesaan rumah anda. Semak senarai di bawah untuk mengetahui sebab mengapa anda mungkin ingin memulakan latihan yoga di rumah.

Anda akan menjimatkan masa. Anda tidak perlu mengembara, meletak kereta anda atau perlu beratur untuk mendaftar masuk. Anda juga tidak perlu tiba awal untuk mendapatkan tempat kegemaran anda di dalam bilik!

Kurang risau. Dalam tergesa-gesa anda untuk pergi ke kelas, pernahkah anda terlupa sesuatu yang penting seperti tikar yoga anda? Atau sedar apabila anda sampai ke kelas bahawa anda meninggalkan botol air anda di kaunter dapur? Dengan amalan di rumah, perkara ini kurang berkemungkinan berlaku kerana ia bukan masalah apabila anda melakukannya!

Anda mempunyai lebih fleksibiliti. Anda boleh berlatih pada bila-bila masa adalah yang terbaik untuk jadual dan keperluan anda. Dengan latihan di rumah, anda boleh menentukan masa dan tempat anda berlatih. Sebagai contoh, mungkin anda berasa terlalu letih selepas bekerja untuk melakukan kelas sejam penuh, jadi sebaliknya anda melakukan beberapa salam matahari diikuti dengan meditasi singkat.

Tidak ada sesiapa yang menonton. Jika anda seorang pemula, anda tidak perlu risau tentang kesedaran diri tentang penampilan badan anda dalam pose. Tiada siapa yang akan menilai anda jika anda jatuh dari tikar anda! Melihat anda semasa latihan anda boleh mengganggu dan tidak selesa. Sebaliknya, amalan rumah persendirian memberi anda kawalan sepenuhnya ke atas persekitaran anda. Tiada gangguan, jadi anda boleh melibatkan diri sepenuhnya dalam pengalaman anda sendiri.

Anda tidak akan tergoda untuk menilai diri anda kepada pengamal yoga lain yang lebih maju dalam kelas. Apabila anda pergi ke kelas yang mempunyai ramai pelajar, sentiasa ada seseorang yang telah berlatih lebih lama daripada anda. Orang ini mungkin kelihatan lebih baik daripada anda, tetapi ini tidak bermakna apa-apa tentang jenis pengamal anda.

Anda mempunyai kebebasan yang tidak berkesudahan untuk meneroka amalan anda. Satu-satunya had adalah imaginasi anda. Apakah yang anda ingin cuba seterusnya? Mungkin anda ingin menambahkan visualisasi berpandu pada amalan anda. Bagaimana pula dengan mencuba gaya asana yang berbeza?

Anda boleh berehat dalam pose kanak-kanak apabila anda perlu tanpa rasa bersalah mengenainya. Semasa sesi yang panjang, kadang-kadang kita hanya perlu merehatkan badan. Kita mungkin berasa terharu, tertekan, atau keletihan secara fizikal daripada semua usaha yang telah kita lakukan. Berehat membolehkan kita menetapkan semula diri kita secara mental dan emosi.

Anda akan menjimatkan wang, terutamanya jika anda tidak perlu bergantung pada kelas dalam talian berbayar.

Kelemahan amalan berlatih yoga di rumah

Mungkin terdapat beberapa kelemahan untuk berlatih yoga di rumah. Anda harus sedar tentang had ini untuk merancang dan membuat pelarasan sewajarnya.

Anda tidak akan mempunyai guru yoga untuk membetulkan kesilapan anda dan memberi anda pilihan untuk mengubah suai dan menyesuaikan amalan dengan badan anda.

Anda mungkin perlu melakukan banyak kerja untuk mencipta dan mengekalkan ruang untuk amalan peribadi anda.

Anda mungkin perlu membeli dalam beberapa alat yoga seperti blok yoga, bolster, selimut dan tali yoga.

Anda mungkin akan berpegang pada pose yoga asas yang anda sudah tahu dan tidak berasa selesa mencuba pose yang lebih mencabar tanpa bimbingan pengajar yoga.

Anda mungkin terlepas sokongan dan aspek sosial kelas yoga awam.

Jika anda suka yoga panas, mungkin tidak praktikal untuk memanaskan ruang yoga anda cukup untuk membuat anda berpeluh.

Bagaimana untuk memulakan latihan yoga di rumah

Jika anda ingin menambah aktiviti yoga ke dalam rutin harian anda, terdapat beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda memulakannya. Walaupun anda tidak perlu melakukan segala-galanya dalam senarai kami untuk berjaya, semakin banyak anda menyemak, semakin berjaya amalan yoga anda.

1)Pilih tempat yang sesuai.

Permulaan adalah semudah mengenal pasti tempat untuk berlatih. Ini boleh menjadi tempat khas yang didedikasikan untuk latihan anda, atau mana-mana tempat di mana anda boleh meletakkan tikar yoga anda dan mempunyai ruang yang cukup untuk bergerak dengan selamat.

Ruang yang ideal akan berbeza untuk setiap orang dan selalunya dipengaruhi oleh tempat tinggal anda dan faktor gaya hidup yang lain. Di mana sahaja anda berlatih, jadikan ruang itu berasa suci, menarik dan damai dengan cara yang bermakna bagi anda.

Anda boleh memilih untuk menyalakan lilin atau bauan, menggunakan gambar atau memainkan muzik tertentu.

2)Kumpulkan peralatan anda.

Jika anda berlatih di rumah, anda mungkin memerlukan tikar, blok dan alat peraga lain. Dan jika anda berlatih di luar rumah, anda mungkin memerlukan selimut, tikar dan sedikit air. Pastikan anda mempunyai semua keperluan yoga di rumah yang anda perlukan sebelum anda memulakan.

3)Pilih gaya yoga yang sesuai untuk anda.

Terdapat banyak gaya yoga, masing-masing mempunyai set faedahnya sendiri. Sesetengah gaya menekankan regangan dan fleksibiliti, yang lain memberi tumpuan kepada pembinaan kekuatan, dan yang lain adalah mengenai kelonggaran. Dalam amalan rumah peribadi anda, anda juga boleh menggabungkan elemen daripada pelbagai gaya!

4)Pilih fokus anda.

Beberapa hari anda mungkin datang ke tikar anda mengetahui dengan tepat apa yang anda ingin kerjakan, dan terus berlatih. Hari-hari lain, anda mungkin berasa kurang inspirasi. Terdapat banyak sumber di luar sana untuk hari ini.

Anda boleh melawati bahagian latihan kami untuk mencari urutan pose yoga untuk semua peringkat kebolehan dan urutan khas untuk memadankan mood anda. Anda juga mungkin mendapati ia berguna untuk mempunyai beberapa buku yoga untuk rujukan dan memberi inspirasi kepada anda.

5)Mulakan dengan mudah.

Mulakan dengan jenis latihan ringkas, asas dan pemula serta bina dari sana. Pada permulaannya, adalah lebih penting untuk membina tabiat amalan rumah daripada rupanya. Sebaik sahaja ia menjadi sebahagian daripada rutin anda, kemudian bereksperimen dengan amalan yang lebih lama dan lebih mencabar.

6)Komited dengan jadual latihan.

Jujur dan realistik dengan diri sendiri, jadi anda lebih cenderung untuk berpegang padanya. Berapa lama anda akan berlatih? Pukul berapa hari anda akan berlatih? Berapa hari seminggu anda akan berlatih? Jika anda masih mengikuti kelas, mungkin berguna untuk mencuba berlatih pada masa yang sama pada hari cuti anda.

7)Eksperimen dan pergi lebih dalam.

Sebaik sahaja anda telah menetapkan amalan biasa, pertimbangkan untuk mencuba gaya dan amalan yang berbeza. Cuba gaya yang berbeza, seperti Iyengar, aliran vinyasa atau yoga berkuasa. Pertimbangkan untuk menggabungkan beberapa yoga yin atau beberapa pose pemulihan. Pertimbangkan untuk mengalihkan tumpuan anda kepada jenis pergerakan yang berbeza, seperti pose berdiri, membongkok belakang, lipatan ke hadapan, pusing atau penyongsangan. Tambah atau cuba pelbagai jenis teknik pernafasan pranayama. Tambahkan atau cuba gaya meditasi yang berbeza, seperti kesedaran, kasih sayang atau meditasi mantra. Cari petua tambahan untuk mengekalkan dan mendalami amalan rumah anda.

Petua latihan yoga di rumah

Lakukan apa yang dirasakan baik. Jangan risau tentang menjadi sempurna.

Bersabarlah. Teruskan mencuba sehingga berjaya. Cara terbaik untuk menjadi lebih baik dalam sesuatu adalah dengan melakukannya berulang kali.

Ambil rehat apabila perlu. Beri diri anda kebenaran untuk berhenti pada bila-bila masa anda mahu.

Berseronok! Ingatlah untuk selalu tersenyum semasa latihan anda. Ini membantu anda menikmati proses dan senyuman meningkatkan endorfin, yang membuatkan kami gembira.

Amalan menjadikan kekal. Amalan yoga harian adalah ideal, tetapi lebih kerap anda boleh berlatih, lebih cepat anda akan mempelajari postur yoga dan latihan pernafasan.

Terus belajar. Cari cara baharu untuk mencabar diri anda dengan mencari maklumat tentang aspek yoga yang lebih mendalam atau bercakap dengan yogi berpengalaman.

Minum banyak air selepas latihan anda. Ini memastikan badan anda terhidrat dan membantu membuang toksin melalui sistem anda. Ia amat membantu jika anda berpeluh banyak dalam sesi yoga anda.

Dapatkan sokongan. Minta rakan dan ahli keluarga untuk membantu memotivasikan anda untuk meneruskan amalan anda.

Lepaskan lampiran untuk mencapai kemajuan. Nikmati prosesnya—perjalanan yoga anda sama berharganya dengan mencapai matlamat.

Kekal hadir. Apabila anda mendapati fikiran anda melayang dan terganggu, bawa ia kembali ke masa ini. Lihat sama ada anda dapat melihat di mana perhatian anda telah melayang dan perlahan-lahan ubah semula ke kesedaran nafas dan sensasi yang timbul dalam badan anda.

Lepaskan penghakiman dan kritikan. Terima di mana anda berada sekarang dan kekalkan minda yang positif.

Tarik nafas dalam-dalam. Menarik nafas panjang sepanjang latihan anda memastikan anda fokus dan tenang sambil membekalkan seluruh badan anda dengan oksigen dan tenaga yang diperlukan untuk latihan.

Percaya pada diri sendiri. Anda mampu melakukan apa sahaja yang anda fikirkan.

Percayai intuisi anda dan ikuti kata hati anda. Benarkan bimbingan dalaman anda membawa anda ke arah kejayaan.

Kesimpulan

Terdapat sepuluh ribu perkara untuk menarik anda daripada amalan anda, dan lebih-lebih lagi apabila masa latihan anda ditentukan oleh jadual orang lain. Teruskan pergi ke kelas kegemaran anda, tetapi apabila anda tidak dapat melakukannya.

 Jangan biarkan itu menghentikan latihan anda! Tarik tikar anda di rumah, tentukan perkara yang anda perlukan, tetapkan nada, cipta ruang latihan anda dan biarkan kebijaksanaan dalaman anda sendiri membimbing anda.

Dengan memupuk dan menyokong rutin yoga di rumah anda secara sedar akan membolehkan anda memperoleh manfaat kesihatan yoga yang menakjubkan dengan cepat.

boleh klik sini untuk tengok video berlatih yoga di rumah –> Video

Klik sini untuk baca YOGA UNTUK BEGINNER

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents