Elak Semasa Hamil – 11 Perkara Elak Buat Semasa Hamil

elak semasa hamil feature image

Tidak banyak perkara perlu elak semasa hamil, tapi untuk keselamatan anda dan bayi disini pihak Mamacantek.com ingin memberitahu tentang perkara yang tidak boleh dilakukan semasa hamil . Untuk sebahagian besar, anda boleh meneruskan kebanyakan perkara yang biasa dilakukan macam sebelum hamil.

Tetapi kerana kesihatan dan keselamatan bayi anda yang sedang membesar adalah penting, berikut adalah senarai 11 perkara yang perlu elak semasa hamil.

1. Elak Makanan tertentu semasa hamil

Senarai terbesar perkara yang tidak boleh dilakukan untuk wanita hamil melibatkan makanan.

Semasa kehamilan anda, anda harus mengelakkan:

 • Daging mentah dan kerang: Makanan laut yang belum dimasak (kami sedang melihat anda, sushi), termasuk tiram, kerang dan kerang. Elakkan juga daging lembu dan ayam yang jarang atau kurang masak. Ini boleh dicemari dengan toksoplasmosis atau salmonella.
 • Daging deli: Daging deli boleh tercemar dengan listeria, bakteria yang boleh merentas plasenta dan menjangkiti bayi anda yang sedang berkembang. Jangkitan dalam rahim boleh menyebabkan keracunan darah dan boleh mengancam nyawa bayi anda.
 • Ikan dengan paras merkuri yang tinggi: Itu termasuk ikan seperti jerung, king mackerel, ikan todak dan tilefish. Tertanya-tanya tentang tuna? Secara umum, tuna ringan dalam tin mempunyai paras merkuri yang lebih rendah, tetapi ia masih bijak untuk memakannya dengan berhati-hati.
 • Makanan laut salai: Elakkan lox, ikan kippered, dendeng atau salmon gaya nova. Terdapat risiko bahawa makanan laut yang disejukkan dan salai ini boleh tercemar dengan listeria. Makanan laut asap yang selamat untuk rak atau dalam tin, bagaimanapun, mungkin baik.
 • Telur mentah: Ini termasuk makanan yang mengandungi telur mentah, jadi berhati-hati dengan pembalut Caesar buatan sendiri, sos Hollandaise, mayonis dan kastard tertentu. Telur mentah boleh menimbulkan risiko salmonella.
 • Keju lembut: Sesetengah keju lembut yang diimport boleh mempunyai listeria, jadi elakkan daripada keju lembut seperti Roquefort, feta, Gorgonzola, Camembert dan Brie. Keju Mexico seperti queso blanco dan queso fresco juga harus dielakkan, melainkan ia dibuat daripada susu pasteur.
 • Susu yang tidak dipasteurisasi: Produk ini mungkin mengandungi listeria.

Nampaknya luas, tetapi masih terdapat banyak pilihan pemakanan yang hebat semasa kehamilan anda. Walaupun ia sentiasa penting untuk mengambil diet seimbang, kehamilan adalah masa yang sangat kritikal.

Dalam pelan mel harian anda, cuba masukkan:

 • protein tanpa lemak
 • lemak sihat
 • banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar
 • Air

2. Cat basah

Di dalam cat ada terkandung bahan toksik yang mungkin dapat memberi kesan kepada ibu mengandung. Walaupun tak ada cara nak ukur berape peratusan toksik tersebut, adalah lebih baik elakkan menggunakan cat semasa mengandung.

Ketoksikan cat bergantung pada pelarut dan bahan kimia yang ada dalam cat. Tindakan paling selamat adalah dengan serius mengurangkan pendedahan anda menggunakan cat dan bauan daripada cat ini.

Lebih baik? Cari orang lain untuk mengendalikan cat di rumah apabila perlu.

3. Kafein

Ia adalah perangsang dan diuretik, yang bermaksud meminum beberapa cawan kopi biasa anda setiap hari akan meningkatkan tekanan darah, kadar denyutan jantung dan bilangan perjalanan yang anda lakukan ke tandas. Selain itu, kafein melintasi plasenta.

Walaupun anda mungkin berfungsi dengan baik dengan kafein, bayi anda yang sedang membesar tidak dapat menerima kafein sebaik orang dewasa. Ini kerana metabolisme bayi anda masih berkembang.

Anda tidak perlu meninggalkan kafein sepenuhnya: Tahap kafein yang sederhana, ditakrifkan sebagai 150 hingga 300 miligram (mg) sehari.

Ingatlah bahawa kafein bukan hanya dalam teh dan kopi. Cafein ini ada dalam coklat, soda, dan juga ubat-ubatan tertentu.

4. Ubat-ubatan tertentu

Sesetengah ubat boleh membahayakan bayi anda yang sedang membesar. Sebelum mengambil apa-apa ubat dan makanan tambahan yang dijual di kaunter atau preskripsi, berbincanglah dengan doktor anda.

5. Kasut bertumit tinggi

Perkara ini yang selalu rakyat malaysia pakai jika anda seorang yang berkerjaya, kasut tumit tinggi. Kasut tumit tinggi kalau boleh elak semasa hamil, elakkanlah. Jika tak boleh nak pakai jugak, anda boleh menggunakan tumit, tapi dengan tumit 3-inci atau kurang. Apabila perut anda membesar, pusat graviti badan anda akan berubah. Ini akan menyebabkan perut kita menjadi lagi berat dan kita susah nak berjalan dengan stabil.

Kalau boleh pakai lah selipar yang tapak rata untuk keselamatan anda dan bayi anda.

6. Tab mandi panas dan sauna

Jika anda berasa sakit dan sakit semasa kehamilan anda, berehat di tab mandi panas mungkin kelihatan sesuai. Tetapi suhu badan yang tinggi semasa awal pembentukan bayi boleh menyebabkan kecacatan kelahiran tertentu.

Semasa mengandung jangan berendam dengan air panas, gunakan air suhu bilik atau suam sikit sikit tak apa, takut nanti bayi dalam perut kepanasan.

7. Najis kucing

Jika anda mesti menukar kucing, pakai sarung tangan dan basuh tangan anda dengan baik selepas itu. Najis kucing boleh membawa toxoplasmosis, penyakit parasit yang jarang berlaku.

Walaupun anda lebih senang untuk dijangkiti dengan memakan daging mentah atau melalui berkebun, masih merupakan idea yang baik untuk meminta orang lain menukar sampah kucing setiap hari.

8. Asap dari rokok dan vape

Merokok adalah buruk untuk anda dan bayi anda, tetapi asap rokok boleh menjadi hampir sama buruknya. Terdapat kira-kira 4,000 bahan kimia dalam asap rokok, dan sebahagian daripadanya telah dikaitkan dengan kanser.

Pendedahan kepada asap rokok semasa kehamilan anda boleh menyebabkan:

 • keguguran
 • bersalin pramatang
 • berat lahir rendah
 • masalah pembelajaran atau tingkah laku semasa bayi anda membesar
 • sindrom kematian bayi mengejut

9. Alkohol

Elakkan wain, bir dan minuman keras semasa kehamilan anda. Alkohol meresap dengan cepat dari aliran darah anda melalui plasenta dan tali pusat kepada bayi anda, dan ini boleh membahayakan otak dan organ bayi anda yang sedang berkembang.

Risiko lain yang berpotensi termasuk:

 • kelahiran pramatang
 • gangguan spektrum alkohol janin
 • kerosakan otak
 • kecacatan kelahiran
 • keguguran
 • kelahiran mati

10. Duduk atau berdiri terlalu lama

Semasa mengandung, berada dalam posisi yang sama terlalu lama, duduk atau berdiri, boleh menjadi masalah. Ia boleh menyebabkan semua jenis masalah termasuk bengkak buku lali dan masalah urat.

Cuba kerap berehat sebentar untuk bergerak jika anda telah duduk, atau angkat kaki anda jika anda telah berdiri.

11. Percayai semua perkara yang dibaca

Perkara yang terakhir kena elak semasa hamil adalah anda boleh menemui pelbagai jenis maklumat yang bercanggah dalam talian, dalam buku dan dalam majalah. Bersikaplah munasabah, percayai naluri anda, dan ingat bahawa melakukan kesilapan di sisi berhati-hati bukanlah idea yang buruk. Jika ragu-ragu, bercakap dengan doktor anda.

Nak baca apa makanan yang sesuai untuk ibu mengandung? Klik di link dibawah

13 Jenis makanan yang sesuai untuk ibu mengandung

Sekian…

kredit video tu kuliah ilmu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents