Adakah Essential Oil selamat ? Apa yang perlu

essential oil selamat

Kepastian sama ada Essential oil ( minyak pati )selamat atau tidak bergantung kepada beberapa faktor. Memandangkan pasaran minyak pati terus berkembang, begitu juga kebimbangan tentang sama ada ekstrak tumbuhan yang sangat pekat ini selamat untuk kegunaan biasa.

Ramai pengguna tidak menyedari potensi risiko semasa menggunakan minyak pati dalam rutin kesihatan, kecantikan dan pembersihan mereka.

Cara guna Essential Oil yang selamat

Ramai orang menganggap EO dapat mengurangkan rasa gatal dan penyakit kulis dengan menyapu pada bahagian kulit. Untuk sapu di bahagian kulit perlu mendapatkan kepastian EO boleh digunakan pada bahagian kulit atau tidak dari syarikat pengeluar EO tersebut. Jangan percaya dengan mulut orang sahaja.

Sesetengah Essential Oil juga boleh menjadi beracun jika diserap terus melalui kulit. Lain-lain, seperti oren, kapur dan limau, boleh menyebabkan fototoksisiti jika digunakan sebelum terdedah kepada matahari.

Adakah Essential Oil perlu dicairkan

Salah satu cara untuk guna essential oil selamat, memerlukan pencairan untuk mengelakkan tindak balas buruk. Sebagai peraturan umum, anda harus mengekalkan tahap kepekatan minyak pati di bawah 5 peratus.

Mencairkan pada 1 peratus adalah bersamaan dengan menambah 6 titis EO kepada 1 auns minyak pembawa. Garis panduan untuk kepekatan selamat berbeza mengikut umur dan keadaan kesihatan.

Anda boleh mencairkan essential oil anda dengan mudah dengan mengadun beberapa titis dengan carrier oil (minyak pembawa).

Carrier oil – Minyak yang biasanya digunakan bersama essential oil untuk mencairkan EO supaya lebih selamat untuk digunakan sekiranya mahu digunakan di bahagian kulit.

Minyak pembawa biasanya berasaskan sayuran. Mereka membawa minyak pati dengan selamat ke kulit anda dan membantu anda menyebarkannya ke kawasan permukaan yang besar.

Ujian tampalan (Patch Test)

Ujian tampalan membolehkan anda melihat bagaimana kulit anda bertindak balas terhadap minyak tertentu sebelum anda melakukan penggunaan penuh.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menjalankan sama ada EO tersebut sesuai atau tidak untuk anda:

 • Basuh bawah lengan dengan sabun tanpa pewangi.
 • Biarkan ia kering sendiri.
 • Gosokkan beberapa titis minyak pati cair ke dalam tompokan kecil bawah lengan anda.
 • Tunggu 24 jam.
 • Keluarkan kain kasa.
 • Jika tempat titik tersebut ada nampak tompok kulit merah, gatal, melepuh, atau bengkak, anda telah mengalami reaksi buruk terhadap minyak dan harus menghentikan penggunaan.
 • Jika anda mengalami ketidakselesaan sebelum tempoh 24 jam tamat, segera basuh kawasan tersebut dengan sabun dan air suam.

Anda tidak seharusnya menggunakan minyak pati secara dalaman melainkan anda telah menjalani latihan dan pensijilan lanjutan atau bertindak di bawah bimbingan profesional terlatih.

Elakkan pengambilan secara lisan dan penggunaan dalaman, seperti dalam mulut, faraj, atau membran mukus yang lain.

essential oil use image
Apa yang perlu buat bila stress, boleh guna essential oil

Guna Essential oil secara aromaterapi

Faedah aromaterapi telah dikaji dengan baik. Menyedut minyak pati tertentu, seperti oren manis, boleh membantu meredakan simptom tekanan dan Anxiety (Perasaan kebimbangan teruk). Menyedut lavender boleh meningkatkan kualiti tidur.

Anda boleh mendapat manfaat aromaterapi melalui penyedutan atau penyebaran. Penyedutan adalah paling berkesan apabila merawat masalah pernafasan, manakala penyebaran paling sesuai untuk pengurusan mood.

Apabila meresap minyak, gunakan langkah berjaga-jaga keselamatan berikut:

 • Ikut garis panduan pencairan yang betul.
 • Pastikan anda meresap di kawasan yang mempunyai pengudaraan yang baik.
 • Resap sekejap-sekejap, biasanya 30 hingga 60 minit dihidupkan, kemudian 30 hingga 60 minit dimatikan.
 • Beli diffuser dalam talian.

Adakah Essential oil selamat guna masa kehamilan?

Ini adalah amalan yang sangat kontroversi โ€” terutamanya semasa tiga bulan pertama.

Sesetengah orang bimbang bahawa minyak pati topikal boleh melepasi halangan plasenta dan membahayakan janin.

Walaupun terdapat beberapa minyak pati yang tidak boleh digunakan semasa kehamilan, terdapat beberapa minyak yang dianggap selamat untuk digunakan semasa urutan pranatal atau melalui kaedah peresap.

Menurut satu kajian, beberapa minyak pati mungkin berkesan dalam mengurangkan kebimbangan dan ketakutan mengenai bersalin.

Jika anda berminat menggunakan minyak pati semasa mengandung, berbincang dengan pembekal penjagaan kesihatan dan doktor anda sebelum menggunakannya.

Bolehkah anda menggunakan Essential Oil untuk bayi dan kanak-kanak?

Ini adalah satu lagi topik yang sangat kontroversi. Bayi dan kanak-kanak mempunyai kulit yang lebih nipis dan hati dan sistem imun yang kurang berkembang. Ini menjadikan mereka lebih terdedah kepada potensi ketoksikan yang berkaitan dengan penggunaan minyak.

Mematuhi garis panduan keselamatan dan berhati-hati melampau adalah penting. Anda harus sentiasa berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan sebelum menggunakan Essential Oil pada atau di sekeliling bayi dan kanak-kanak.

Selepas 2 tahun, minyak pati tertentu boleh diberikan secara topikal dan melalui kaedah aromaterapi, tetapi pada kepekatan yang jauh lebih lemah daripada dos dewasa. Nisbah pencairan selamat biasanya 0.5 hingga 2.5 peratus.

Contoh lain garis panduan keselamatan untuk kanak-kanak mengenai minyak pati:

 • Pudina tidak boleh digunakan secara topikal atau disebarkan di sekeliling kanak-kanak di bawah umur 6 tahun.
 • Eucalyptus tidak boleh digunakan secara topikal atau disebarkan di sekeliling kanak-kanak di bawah umur 10 tahun.
 • Bayi dan kanak-kanak (atau orang dewasa) tidak boleh mengambil minyak pati. Sebagai langkah keselamatan, minyak pati hendaklah sentiasa dijauhkan daripada capaian.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan minyak pati

Minyak pati adalah semula jadi, tetapi itu tidak bermakna ia boleh digunakan tanpa mengambil langkah berjaga-jaga. Sebelum menggunakan mana-mana minyak pati, anda harus bertanya kepada diri sendiri โ€” dan boleh menjawab โ€” soalan berikut:

Apakah kaedah yang anda mahu gunakan?

Kaedah yang anda gunakan adalah berdasarkan kesan yang diingini. Adakah anda sedang mencari kesan mengubah mood (aromaterapi)? Adakah anda ingin merawat penyakit kulit atau melegakan kesakitan (topikal)? Atau, adakah anda ingin merawat keadaan perubatan (oral atau aromaterapi)?

Adakah minyak perlu dicairkan?

Kebanyakan minyak pati, melainkan ia dianggap “kemas”, perlu dicairkan. Sentiasa semak garis panduan pencairan.

Adakah minyak meningkatkan fotosensitiviti?

Secara umum, minyak pati sitrus meningkatkan fotosensitiviti. Menggunakannya sebelum terdedah kepada matahari boleh menyebabkan kulit terbakar yang serius.

Adakah minyak mempunyai sebarang interaksi klinikal?

Sesetengah minyak pati, diserap ke dalam badan melalui aromaterapi, boleh menyebabkan reaksi buruk apabila digunakan bersama ubat atau suplemen lain. Mereka juga boleh mencetuskan atau memburukkan gejala keadaan perubatan yang mendasari.

Adakah minyak selamat digunakan di sekeliling bayi, kanak-kanak atau haiwan peliharaan?

Sentiasa semak sama ada minyak pati tertentu selamat untuk kanak-kanak dan haiwan peliharaan. Perlu diingat bahawa apa yang mungkin selamat untuk anjing mungkin beracun untuk kucing. Kucing lebih sensitif terhadap minyak pati berbanding haiwan peliharaan lain. Elakkan menggunakan aromaterapi di khalayak ramai.

Adakah essetial oil selamat untuk dimakan?

Minyak pati yang sangat selamat apabila digunakan secara topikal atau dalam aromaterapi mungkin menjadi toksik apabila tertelan. Minyak tertentu, seperti wintergreen, boleh membawa maut.

Langkah berjaga-jaga am untuk diambil

Secara umum, anda harus merawat minyak pati seperti ubat lain, makanan tambahan atau bahan berbahaya. Ini bermakna mengamalkan sikap berhati-hati semasa membeli, menyimpan dan menggunakannya.

Jauhkan minyak pati daripada kanak-kanak dan haiwan peliharaan

Ia tidak mencukupi untuk memastikan minyak pati anda tidak kelihatan. Untuk memastikan keselamatan, letakkan semua minyak pati dalam bekas yang boleh dikunci dan simpan di dalam almari yang tidak dapat dicapai. Sebagai alternatif, simpannya dalam kabinet tinggi dan tambahkan kunci kanak-kanak.

Apabila meresap, jangan melebihi selang 30 hingga 60 minit

Dengan minyak pati, kurang selalunya lebih. Melebihi masa yang ideal tidak meningkatkan faedah minyak. Malah, ia sebenarnya boleh menimbulkan tekanan pada badan anda, terutamanya sistem saraf.

Hanya meresap di kawasan pengudaraan yang baik

Sebagai peraturan umum, jika semua yang anda boleh bau adalah minyak pati, kawasan anda tidak mempunyai pengudaraan yang baik. Dalam kes sedemikian, anda berisiko merengsakan sistem pernafasan anda.

Pengudaraan amat penting sekiranya terdapat haiwan peliharaan โ€” dan ini termasuk membiarkan pintu terbuka untuk haiwan peliharaan mengalihkan diri.

Apabila ragu-ragu, cairkan essential oil

Apabila menggunakan secara topikal, minyak pembawa tidak boleh diabaikan. Ia bukan sahaja berguna dalam menyebarkan minyak pati ke kawasan permukaan yang lebih besar, ia melindungi kulit anda daripada ruam dan kerengsaan.

Sentiasa basuh tangan anda selepas menggunakan minyak pati

Jika anda mempunyai sisa minyak pati di tangan anda dan anda menggosok mata anda atau menggaru bahagian dalam telinga anda, anda boleh mengalami reaksi buruk yang serius. Minyak pati tidak boleh bersentuhan dengan mata dan telinga.

Jauhkan semua minyak pati daripada api

Minyak pati sangat mudah terbakar. Ia tidak boleh digunakan atau disimpan berdekatan dengan lilin, dapur gas, rokok yang dinyalakan atau pendiangan terbuka.

Apa yang perlu dilakukan jika kesan sampingan berlaku

Mengamalkan berhati-hati dan mengikuti garis panduan keselamatan akan membantu memastikan pengalaman anda menggunakan minyak pati adalah positif. Walau bagaimanapun, tindak balas buruk masih boleh berlaku. Sebahagian daripada penggunaan minyak pati secara bertanggungjawab ialah mengetahui perkara yang perlu dilakukan jika kesan sampingan berlaku

nak tahu apa itu essential oil yang selamat digunakan?

DAPATKAN HOTEL GRADE AAINOR ESSENTIAL OIL DI SINI

pembelian tersebut dapat membantu menampung kos operasi website mamacantek. Harap dapat membantu ๐Ÿ™‚

sumber

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents