Essential Oil dan apa yang anda perlu tahu

essential oil

Essential Oil ni bahasa yang digunakan dalam bahasa inggeris, tapi kalau dalam bahasa melayu kita panggil minyak pati.

Essential Oil sering digunakan dalam aromaterapi, satu bentuk perubatan alternatif yang menggunakan ekstrak tumbuhan untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan.

Essential Oil diperbuat daripada apa?

Minyak pati ialah sebatian yang diekstrak daripada tumbuhan.

Minyak menangkap bau dan rasa tumbuhan, atau “pati”.

Sebatian aromatik yang unik memberikan setiap minyak pati ciri-ciri intipatinya.

Minyak pati diperolehi melalui penyulingan (melalui wap dan/atau air) atau kaedah mekanikal, seperti “cold pressing”.

Setelah bahan kimia aromatik telah diekstrak, ia digabungkan dengan minyak pembawa untuk menghasilkan produk yang sedia untuk digunakan.

Cara minyak dibuat adalah penting, kerana minyak pati yang diperoleh melalui proses kimia tidak dianggap sebagai minyak pati sejati.

Bagaimana Essential Oil berfungsi?

Minyak pati biasa digunakan dalam amalan aromaterapi, di mana ia disedut melalui pelbagai kaedah.

Minyak pati tidak dimaksudkan untuk ditelan.

Bahan kimia dalam minyak pati boleh berinteraksi dengan badan anda dalam beberapa cara.

Apabila digunakan pada kulit anda, beberapa bahan kimia tumbuhan diserap.

Adalah dipercayai bahawa kaedah aplikasi tertentu boleh meningkatkan penyerapan, seperti sapuan dengan haba atau ke bahagian badan yang berlainan. Menyedut aroma daripada minyak pati boleh merangsang kawasan sistem limbik anda.

 Sistem Limbik – merupakan sebahagian daripada otak anda yang memainkan peranan dalam emosi, tingkah laku, deria bau dan ingatan jangka panjang.

Menariknya, sistem limbik banyak terlibat dalam membentuk ingatan. Ini sebahagiannya boleh menjelaskan mengapa bau biasa boleh mencetuskan ingatan atau emosi.

Sistem limbik juga memainkan peranan dalam mengawal beberapa fungsi fisiologi tidak sedarkan diri, seperti pernafasan, denyutan jantung, dan tekanan darah. Oleh itu, sesetengah orang mendakwa bahawa minyak pati boleh memberi kesan fizikal pada badan anda.

Essential Oil ada berapa jenis?

Terdapat lebih daripada 90 jenis minyak pati, masing-masing mempunyai bau uniknya sendiri dan potensi manfaat kesihatan. Berikut ialah senarai 10 minyak pati popular dan tuntutan kesihatan yang berkaitan dengannya:

 1. Pudina (Peppermint) : digunakan untuk meningkatkan tenaga dan membantu penghadaman
 2. Lavender : digunakan untuk menghilangkan tekanan
 3. Sandalwood : digunakan untuk menenangkan saraf dan membantu tumpuan
 4. Bergamot : digunakan untuk mengurangkan tekanan dan memperbaiki keadaan kulit seperti ekzema
 5. Rose : digunakan untuk meningkatkan mood dan mengurangkan kebimbangan
 6. Chamomile : digunakan untuk meningkatkan mood dan kelonggaran
 7. Ylang-Ylang : digunakan untuk merawat sakit kepala, loya dan keadaan kulit
 8. Tea tree : digunakan untuk melawan jangkitan dan meningkatkan imuniti
 9. Jasmine : digunakan untuk membantu dengan kemurungan, bersalin, dan libido
 10. Lemon : digunakan untuk membantu penghadaman, mood, sakit kepala dan banyak lagi

Terdapat lebih 90 minyak pati yang biasa digunakan, setiap satunya dikaitkan dengan tuntutan kesihatan tertentu. Minyak popular termasuk pudina, lavender dan kayu cendana.

essential oil picture
essential oil diffuser image

Faedah kesihatan Essential Oil

Walaupun penggunaannya secara meluas, sedikit yang diketahui tentang keupayaan minyak pati untuk merawat keadaan kesihatan tertentu.

Berikut adalah bukti mengenai beberapa masalah kesihatan biasa yang telah digunakan untuk merawat minyak pati dan aromaterapi.

Stress (Tekanan) dan Anxiety (Kebimbangan)

Dianggarkan bahawa 43% orang yang mengalami tekanan dan kebimbangan menggunakan beberapa bentuk terapi alternatif untuk membantu melegakan simptom mereka.

Mengenai aromaterapi, kajian awal agak positif. Ramai telah menunjukkan bahawa bau beberapa minyak pati boleh berfungsi bersama terapi tradisional untuk merawat kebimbangan dan tekanan.

** Kesan dia bergantung pada setiap individu, tidak semua orang akan mempunyai kesan yang sama.

Menariknya, menggunakan essential oil semasa urutan boleh membantu melegakan tekanan, walaupun kesannya mungkin hanya bertahan semasa urutan sedang dijalankan sahaja.

Sakit kepala dan migrain

Pada tahun 90-an, dua kajian kecil mendapati bahawa menyapu minyak pudina dan campuran etanol pada dahi dan pelipis peserta dapat melegakan sakit kepala.

Kajian terbaru juga mendapati kesakitan sakit kepala berkurangan selepas menggunakan pudina dan minyak lavender pada kulit.

Lebih-lebih lagi, telah dicadangkan bahawa menyapu campuran chamomile dan minyak bijan ke kuil boleh merawat sakit kepala dan migrain. Ini adalah ubat sakit kepala Parsi tradisional.

** Tidak semua Essential Oil boleh di sapu pada bahagian kulit. Sila guna Essential oil yang dibenarkan untuk kulit sahaja.

Tidur dan insomnia

Minyak lavender yang berbau telah terbukti dapat meningkatkan kualiti tidur wanita selepas bersalin, serta pesakit yang menghidap penyakit jantung.

Satu tinjauan mengkaji 15 kajian mengenai minyak pati dan tidur. Majoriti kajian menunjukkan bahawa menghidu minyak – kebanyakannya minyak lavender – mempunyai kesan positif terhadap tabiat tidur.

Keselamatan dan kesan sampingan

Hanya kerana sesuatu itu semula jadi tidak bermakna ia selamat.

Tumbuhan dan produk herba mengandungi banyak sebatian bioaktif yang boleh membahayakan kesihatan anda, dan minyak pati tidak berbeza.

Walau bagaimanapun, apabila disedut atau digabungkan dengan minyak asas untuk digunakan pada kulit anda, kebanyakan minyak pati dianggap selamat. Pastikan anda mempertimbangkan orang lain dalam persekitaran anda yang mungkin terhidu aroma, termasuk wanita hamil, kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Namun begitu, ia boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, termasuk :

 1. ruam
 2. serangan asma
 3. sakit kepala
 4. tindak balas alahan

Walaupun kesan sampingan yang paling biasa ialah ruam, minyak pati boleh menyebabkan reaksi yang lebih serius, dan ia telah dikaitkan dengan satu kes kematian.

Minyak yang paling kerap dikaitkan dengan tindak balas buruk ialah lavender, pudina, pokok teh, dan ylang-ylang.

Minyak yang mengandungi fenol yang tinggi, seperti sandalwood, boleh menyebabkan kerengsaan kulit dan tidak boleh digunakan pada kulit tanpa digabungkan dengan basic oil. Sementara itu, minyak pati yang diperbuat daripada buah sitrus meningkatkan tindak balas kulit kepada cahaya matahari dan melecur boleh berlaku.

Menelan essential oil tidak digalakkan, kerana berbuat demikian boleh memudaratkan dan, dalam beberapa dos, membawa maut.

Minyak pati umumnya dianggap selamat. Walau bagaimanapun, ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius bagi sesetengah orang, terutamanya jika digunakan terus pada kulit atau ditelan.

Nak dapatkan essential oil yang telah dijamin selamat untuk digunakan oleh KKM?

DAPATKAN HOTEL GRADE AAINOR ESSENTIAL OIL DISINI

sumber

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents