Jaundis pada bayi baru lahir

jaundis pada bayi feature image

Jaundis pada bayi adalah keadaan di mana kulit bayi yang baru lahir menjadi kuning kerana jumlah bilirubin yang tinggi dihasilkan atau kerana hati tidak dapat menyingkirkannya dengan cukup cepat. Bilirubin adalah bahan kuning kecoklatan yang dihasilkan selepas sel darah merah rosak. Badan menyingkirkan bilirubin melalui najis (poo) dan air kencing (kencing).

 Tanda-tanda jaundis pada bayi

Jaundis sangat biasa berlaku pada bayi yang baru lahir. Ia menjadikan kulit bayi dan bahagian putih mata bertukar menjadi warna kuning. Anda mungkin menyedarinya antara 1 dan 4 hari selepas bayi anda dilahirkan. Mula-mula ia akan muncul di muka dan dada bayi anda.

Bayi yang mempunyai tahap bilirubin yang lebih tinggi (jaundis yang teruk) mungkin kelihatan sangat letih dan meragam, dan kurang makan kerana mereka terlalu sukar untuk bangun.

Adakah jaundis berbahaya pada bayi?

Kebanyakan jaundis tidak berbahaya kepada bayi anda dan hilang apabila badan bayi anda belajar menangani bilirubin.

Tetapi dalam sesetengah bayi terdapat terlalu banyak bilirubin yang boleh membahayakan. Jika tahap bilirubin menjadi sangat tinggi, ia boleh menjejaskan beberapa sel otak bayi anda.

Dalam kes yang jarang berlaku, jaundis teruk boleh menyebabkan sawan atau membawa kepada pekak, cerebral palsy atau kelewatan perkembangan yang serius. Nasib baik, kebanyakan jaundis tidak teruk dan komplikasi biasanya boleh dicegah.

Cara mengelakkan jaundis pada bayi?

Memberi makan (terutamanya menyusukan) bayi anda dengan kerap pada jam dan hari pertama selepas kelahirannya membantu mengurangkan risiko jaundis. Memberi makan dengan kerap akan membuatkan bayi anda membuang lebih banyak najis.

Susu juga memberikan hati bayi anda tenaga yang diperlukan untuk memproses bilirubin. Najis bayi anda harus bertukar daripada hijau gelap kepada kuning.

Jika anda menghadapi masalah penyusuan susu ibu, adalah penting untuk mendapatkan bantuan. Mungkin perlu untuk memberikan susu formula tambahan kepada bayi anda untuk mengelakkan dehidrasi dan mengelakkan jaundis daripada menjadi lebih teruk.

Bagaimanakah saya tahu jika paras kuning bayi saya terlalu tinggi?

Terdapat ujian darah untuk mengukur jumlah bilirubin dalam badan bayi anda. Di kebanyakan hospital, paras bilirubin diperiksa secara rutin sebelum anda membawa pulang bayi anda. Untuk meminimumkan ujian darah, peranti bukan invasif (trans-cutaneous bilirubinometer) juga digunakan untuk memantau jaundis.

Penyedia penjagaan kesihatan anda boleh memplot keputusan bayi anda pada graf jika mereka tahu dengan tepat berapa jam bayi anda berumur semasa ujian dijalankan.

Maklumat harus diberikan kepada anda apabila anda dan bayi anda meninggalkan hospital. Jika ujian menunjukkan bayi anda berisiko untuk mencapai tahap bilirubin yang memerlukan rawatan, doktor anda akan mengaturkan lawatan susulan dan akan melakukan ujian lain.

Bagaimana nak rawat kuning pada bayi?

Selalunya, jaundis hilang dengan sendirinya.

Kadangkala, bayi memerlukan bantuan untuk menurunkan paras bilirubin mereka. Satu cara untuk melakukan ini adalah dengan fototerapi, di mana kulit bayi anda terdedah kepada cahaya biru khas. Kulit menyerap cahaya dan menukar bilirubin supaya badannya lebih mudah menyingkirkannya dalam najis dan air kencing. Fototerapi biasanya dilakukan di hospital, tetapi kadangkala bayi boleh dirawat di rumah.

Mendedahkan bayi anda kepada cahaya matahari (secara langsung atau tidak) boleh memudaratkan. Jangan lakukan ini tanpa berbincang terlebih dahulu dengan pihak doktor yang memantau keadaan anak anda.

Adakah fototerapi selamat untuk bayi?

Fototerapi selamat. Mata bayi anda akan dilindungi dengan tompok mata khas. Alat kelamin juga akan dilindungi.

Fototerapi kadangkala boleh menyebabkan ruam kulit atau pergerakan usus yang longgar. Bayi anda mungkin memerlukan cecair tambahan, seperti penyusuan yang lebih kerap.

Bilakah saya perlu bimbang tentang jaundis?

Jaundis boleh menjadi lebih serius untuk bayi:

 • lahir sebelum 37 minggu,
 • yang mempunyai berat kurang daripada 2500 gram (2.5kg) semasa lahir,
 • yang kumpulan darahnya tidak serasi dengan kumpulan darah ibu mereka,
 • yang mengalami jaundis pada awal kehidupan, terutamanya dalam 24 jam pertama,
 • yang jaundisnya telah berpindah ke lengan dan kaki,
 • yang mempunyai banyak lebam atau bengkak di bawah kulit kepala (dipanggil caput) selepas kelahiran,
 • yang adik-beradiknya mengalami jaundis semasa lahir dan memerlukan rawatan dengan transfusi pertukaran (darah bayi dikeluarkan dan diganti).

Selepas saya meninggalkan hospital, bila saya perlu menghubungi doktor saya?

Hubungi doktor anda jika bayi anda menunjukkan mana-mana simptom berikut:

 • menolak penyusuan atau penyusuan botol,
 • sangat mengantuk sepanjang masa,
 • telah kehilangan banyak berat badan (lebih daripada 10% daripada beratnya semasa lahir),
 • sangat jaundis (lengan dan kaki berwarna kuning atau oren), atau
 • jaundis yang kelihatan semakin teruk

Jika bayi anda menghadapi masalah penyusuan, cepat-cepat pergi ke klinik kesihatan yang terdekat untuk membuat pemeriksaan.

Anda juga boleh menghubungi perunding laktasi, jururawat kesihatan awam, dan/atau penyelaras penyusuan.

Nak tengok video tentang jaundis boleh klik di sini

ADA ANAK TAPI PERNAH TAHU TAK ANAK ANDA MENDAPATKAN NUTRISI YANG MENCUKUPI ATAU TIDAK?

JOM BACA DI LINK DI BAWAH

NUTRISI UNTUK KANAK-KANAK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents