Pengenalan diet suku suku separuh

diet suku suku separuh image

Apa itu diet suku suku separuh?

diet suku suku separuh adalah initiatif yang diperkenalkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk menangani masalah rakyat Malaysia yang sebilangan besar 94% rakyat dewasa tidak mengambil buah dan/atau sayur yang mencukupi dalam pemakanan seharian. Sebahagian rakyat Malaysia 33.5% juga tidak aktif secara fizikal.

yelah kebanyakan rakyat malaysia bekerja di depan komputer dan di tempat kerja yang berhawa dingin, ini menyebabkan kurang berpeluh seharian. Jika tidak melakukan senaman maka ini akan mengurangkan badan kita untuk mengeluarkan peluh secara mencukupi.

piramid makanan image
gambar rajah piramid makanan

Masa sekolah dulu dulu biasa kita mendengar tentang piramid makanan tapi ramai yang tidak tahu cara untuk mengikuti kadar pemakanan tersebut ke dalam pemakanan harian.

pinggan sihat malaysia image
Pembahagian makanan ikut diet suku suku separuh

Jadi nak bagi senang untuk rakyat Malaysia mengamalkan pemakanan secara sihat, Pinggan Sihat Malaysia telah dihasilkan sebagai alat visual untuk merancang makanan untuk setiap hidangan.

.

Siapa yang harus mengikuti pinggan sihat Malaysia?

Secara amnya Pinggan Sihat Malaysia sesuai digunapakai di kalangan orang dewasa. Ia boleh membantu dalam pengurusan berat badan dan pencegahan penyakit kronik berkaitan dengan obesiti seperti tekanan darah tinggi, diabetes dan penyakit kardiovaskular. Ia juga boleh digunapakai oleh golongan yang mengamalkan vegetarian dan juga oleh semua kumpulan etnik.

Wanita hamil dan menyusukan bayi, mereka yang memerlukan diet khas atau mempunyai
masalah perubatan harus mendapat nasihat profesional kesihatan (sebaik-baiknya Pegawai Dietetetik atau Pakar Pemakanan) untuk menentukan sama ada Pinggan Sihat Malaysia boleh digunakan kepada mereka.

.

Bagaimana merancang hidangan menggunakan pinggan sihat Malaysia?

Pinggan Sihat Malaysia menyarankan peningkatan pengambilan sayur dan buah; memastikan pengambilan nasi, mi, roti dan bijirin lain serta ikan, ayam, daging mahupun kekacang adalah mengikut saranan. Ia berdasarkan pinggan berukuran 10 inci (25 sm) yang biasa diguna oleh penduduk Malaysia.

Pinggan Sihat Malaysia merupakan panduan asas tentang jumlah makanan yang diambil bagisetiap kumpulan makanan. Ia tidak bergantung kepada pengambilan kalori dan bilangan sajian yang khusus bagi setiap hari dari setiap kumpulan makanan. Saiz sukatan/ porsi sebenar dan jumlah makanan yang diperlukan adalah berbeza di antara individu.

suku suku separuh 1 image
suku suku separuh 2 image

sumber suku suku separuh di sini

.

Nak belajar tentang diet lain boleh klik di bawah

KETO DIET

.

DIET SUKU SUKU SEPARUH

.

INTERMITTEN FASTING

.

DETOX DIET

.

DIET ATKINS

Sis ada plan nak mulakan diet tapi tak tahu macam mana cara nak mula? Boleh klik di link di bawah untuk baca posting kami tentang :

.

–> Diet untuk beginner – 5 perkara yang kena tahu sebelum mulakan diet <–

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents