Senaman Bina Muscle Mass

Dalam topik ini kita akan membincangkan tentang sebab kenapa perlu senaman bina muscle mass untuk :

  • menambahkan kekuatan pada muscle mass ( jisim otot )
  • caranya untuk bersenam untuk muscle mass
  • cara untuk maintain muscle mass yang sihat.

Senaman bina muscle mass

Di dalam kajian yang telah dilakukan, secara semula jadi muscle mass kita akan merosot apabila umur makin meningkat. Diantara umur 40-50 tahun, muscle mass kita akan boleh menurun sebanyak 8 peratus atau lebih dan melebihi 15 peratus apabila berumur lebih dari 75 tahun.Tapi ada cara untuk kita lakukan supaya peratusan muscle mass menurun ini dapat dikurang.

.

Persepsi yang salah yang orang ingat kita semakin lemah sebab umur meningkat, tapi sebenarnya punca kurangnya aktiviti fizikal dalam seharian memainkan faktor yang besar.

.

Aktiviti bersenam yang berterusan dari muda dapat bantu mengekal body mass untuk masa lebih lama dan menghalang dari lemak dari bertambah bila umur meningkat.

.

Cara paling terbaik untuk senaman muscle mass adalah dengan mencari seorang coach atau trainer yang bertauliah dan mempunyai rekod yang baik. Kebiasaan pusat gym akan ada personal coach yang akan guide kita cara senaman yang bersesuai yang diri anda.

.

Ini untuk elakkan diri dari cedera sebab salah cara untuk angkat berat atau senaman yang tidak sesuai untuk anda. Personal coach juga dapat jimatkan masa untuk dapat result yang diinginkan sebab untuk beginner macam kita tak tahu cara yang berkesan untuk membina muscle mass yang sihat.

.

Personal coach juga orang akan pastikan anda berdisiplin dalam exercise sebab anda dah bayar untuk khidmat dia. Itu dapat pastikan anda terus sentiasa bersenam.

.

senaman bina muscle mass

.

BINA JADUAL BERSENAM ANDA

Kepada yang tidak mampu untuk dapatkan personal coach atau pergi ke gym tidak mengapa sebab anda masih mampu untuk bersenam bersendirian.

Yang paling penting adalah anda kena bina jadual yang tetap untuk melakukan senaman setiap minggu.

.

DISIPLIN TIDAK MENJANJIKAN RESULT, TAPI RESULT TIDAK AKAN DATANG TANPA DISIPLIN 🙂

Jadual dan latihan bersenam mestilah bersesuaian dengan keadaan semasa kita. Untuk beginner janganlah letak sit-up 1000 kali setiap hari nanti kita injured.

.

Mulakan dengan kuantiti yang sedikit mungkin 100 kali sit-up dan selepas seminggu tambah kuantiti tersebut sedikit demi sedikit.

Digalakkan untuk senaman muscle mass dilakukan paling kurang 2 kali seminggu.

.

Senaman boleh dilakukan dengan 1 set hingga 3 set untuk setiap major muscle. 1 set senaman terkandung senaman untuk bahagian badan seperti belakang, dada, paha&pinggul, bahu, tangan dan kaki. Setiap bahagian senaman tersebut boleh dilakukan dalam kiraan 8-12 kali.

SENAMAN HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING

Jom tengok video 8 jenis senaman bina body muscle yang boleh dilakukan di rumah tanpa memerlukan alat bersenam.

8 jenis senaman yang dilakukan :

1. Mencangkung (Untuk paha)

2. Tekan Tubi Lutut (untuk Lengan, Dada dan Bahu)

3. Super Mans (untuk Belakang)

4. Tricep Dips (untuk lengan)

5. Cross Crunch (untuk Abdomen/perut)

6. Sentuhan Tumit (untuk bahagian tepi sebelah perut)

7. Tendangan Keldai (Kaki dan otot punggung)

8. Bangkit dan Labuh (Kaki dan Betis)

Kebanyakan yang cuba senaman ini nampak kesan dia selepas seminggu apabila melakukan setiap hari. Video ni 10 minit je dan boleh ikut sekali cara video ni, mesti boleh buat punya setiap hari…

Mamacantek doa kan anda sihat sentiasa dan capai target yang telah anda tetapkan.

Semoga berjaya, bye

sumber

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents