YOGA UNTUK Beginner

yoga untuk beginner feature image

Selamat Datang kepada blog post Yoga untuk beginner

Apabila anda baru dalam yoga, ia boleh dianggap menakutkan dan sukar untuk mengetahui dengan tepat di mana dan bagaimana untuk bermula.

Panduan Yoga untuk beginner dicipta khusus untuk anda untuk memberi petua, garis panduan dan cadangan yang anda perlukan untuk memulakan amalan yoga yang berjaya. Untuk memastikan kejayaan anda, kami amat mengesyorkan anda membaca keseluruhan halaman ini sebelum mencuba sebarang yoga.

Kebaikan mengamalkan yoga untuk kesihatan

Apakah itu Yoga?

Yoga ialah koleksi teknik dan amalan rohani yang luas yang bertujuan untuk mengintegrasikan minda, badan, dan semangat untuk mencapai keadaan pencerahan atau kesatuan dengan alam semesta.

Apa yang biasanya dianggap sebagai “yoga” di Barat ialah Hatha Yoga, salah satu daripada banyak laluan yoga. Laluan yoga yang berbeza menekankan pendekatan dan teknik yang berbeza tetapi akhirnya membawa kepada matlamat penyatuan dan pencerahan yang sama.

Hatha Yoga mencapai kesatuan minda-jasmani-roh melalui amalan asana (postur yoga), pranayama (pernafasan yoga), mudra (isyarat badan), dan shatkarma (pembersihan dalaman). Amalan fizikal ini digunakan untuk menyucikan badan dan memupuk prana (tenaga daya hidup).

Yoga Hatha Moden tidak menekankan banyak amalan esoterik ini dan sebaliknya lebih menumpukan pada postur yoga fizikal.

Tidak kira apa matlamat atau niat anda untuk memulakan, hanya yoga satu bentuk latihan mental dan fizikal yang hebat.

Adakah Yoga Sesuai untuk Anda?

Yoga sama sekali tidak eksklusif boleh berlatih yoga tidak kira berapa umur anda, berat badan anda, apa yang anda lakukan untuk mencari rezeki, tempat tinggal anda atau agama yang anda amalkan. Yoga boleh dilakukan oleh hampir semua orang.

Jika anda mengalami keadaan perubatan atau kecederaan pada masa lalu, mungkin mencabar atau berbahaya untuk melakukan jenis yoga, pose tertentu atau teknik pernafasan tertentu. Biasanya, terdapat alternatif atau pengubahsuaian yang membolehkan anda berlatih dengan selamat, dan banyak aduan biasa mempunyai perubatan terapi yoga khusus.

Jika anda sedang pulih daripada kecederaan atau dalam keadaan kesihatan yang teruk, kami mengesyorkan berunding dengan doktor atau profesional penjagaan kesihatan bertauliah lain sebelum memulakan yoga.

Walaupun anda mungkin merasakan sedikit sakit dalam perut otot anda semasa dalam pose yoga, anda tidak sepatutnya merasa sakit, terutamanya pada sendi. Sakit yang tajam atau teruk adalah isyarat badan anda untuk memberitahu anda untuk berhenti, berundur dan bertenang.

Apakah Yoga Terbaik untuk beginner?

Jika anda tidak mampu atau sangat tidak fleksibel, kami mengesyorkan anda mulakan dengan latihan yang lembut sehingga anda telah membina kekuatan dan fleksibiliti untuk urutan yang lebih mencabar.

Jika anda seorang yang agak cergas dan fleksibel, anda sepatutnya boleh melompat terus ke kelas yoga hatha biasa. Sebaik sahaja anda sudah biasa dengan postur asas, anda boleh meneroka vinyasa atau kelas aliran. Kami mengesyorkan anda mengelakkan Ashtanga, Bikram atau yoga panas sehingga anda telah membina sedikit kekuatan dan ketahanan fizikal.

Adalah lebih baik untuk melakukan kesilapan pada sisi berhati-hati dan keselamatan dan mendekati yoga dengan perlahan dan berhati-hati. Cara terbaik untuk mengetahui sama ada yoga tersebut sesuai untuk anda adalah dengan mencubanya!

Bagaimana untuk Berlatih Yoga

Yoga biasanya dilakukan dengan berkaki ayam di atas tikar yoga dengan prop yoga pilihan. Pergerakan dan pose yoga memerlukan pakaian yang boleh meregang dan bergerak bebas dengan badan anda. Anda boleh membeli pakaian yang direka khusus untuk latihan yoga, tetapi anda mungkin boleh menyusun pakaian yang selesa dari almari pakaian sedia ada anda untuk bermula.

Kelas yoga mungkin menggunakan prop tambahan, yang paling biasa ialah tali, blok, selimut dan guling. Anda tidak perlu membeli ini dengan segera kerana anda boleh menggantikan item ini dengan selendang atau tali leher, timbunan buku dan bantal. Jika anda mengikuti kelas di studio yoga, mereka akan menyediakan semua yang anda perlukan.

Amalan Yoga Pertama Anda

Kami mengesyorkan agar anda bermula dengan sesi yoga yang singkat dan mudah dan perlahan-lahan membina dari sana. Sebaik sahaja anda berasa selesa dengan beberapa postur yoga pemula asas, anda boleh memasukkannya ke dalam urutan dan terus menambah pose yang lebih mencabar.

Pastikan anda mempelajari dan mengikuti komponen penting amalan yoga: pernafasan, meditasi, niat, asana dan relaksi.

Berapa Kerap Saya Perlu Melakukan Yoga?

Jika anda boleh berlatih yoga 3 kali atau lebih setiap minggu, anda akan melihat peningkatan yang ketara dalam fleksibiliti, julat pergerakan, kekuatan, keseimbangan, ketenangan dalaman dan kesejahteraan keseluruhan anda.

Sebaik-baiknya, kami mengesyorkan sesi yang lebih pendek dan lebih kerap, 20-45 minit, dan untuk jumlah 3-4 jam tersebar selama beberapa hari. Mempraktikkan yoga kurang daripada jumlah ini masih akan memberi manfaat, tetapi anda akan melihat peningkatan yang lebih kecil dalam tempoh masa yang lebih lama.

Seperti kebanyakan perkara, lebih banyak masa yang anda boleh dedikasikan ke arah itu, lebih banyak faedah yang anda akan terima.

Faedah Mengamalkan Yoga

Faedah yoga hampir tidak berkesudahan! Mempraktikkan yoga membantu membina nilai-nilai murni yang sihat, seperti disiplin, kejujuran, pengabdian, penyiasatan diri, kesedaran dan tidak terikat.

Yoga memberi kuasa kepada anda untuk membuat pilihan sedar ke arah menjalani kehidupan yang lebih sihat dan memuaskan. Yoga juga membantu anda:

 • Pastikan minda anda sihat dan kuat
 • Kurangkan tekanan dan menggalakkan ketenangan
 • Dapatkan tidur malam yang lebih lena
 • Tingkatkan sistem imun anda
 • Membantu menyembuhkan sakit biasa seperti sakit belakang
 • Meningkatkan kebahagiaan dan kesejahteraan serta mengurangkan kemurungan
 • Menurunkan berat badan dan mengubah bentuk badan anda
 • Memperbaiki dan mengekalkan kesihatan otot, sendi, dan organ
 • Cegah keadaan seperti diabetes, penyakit jantung dan gangguan autoimmun
 • Meningkatkan fleksibiliti, kekuatan, stamina, mobiliti, julat pergerakan dan keseimbangan

Bagaimana untuk Meningkatkan Selepas Bermula


Kesabaran, komitmen, pengulangan, dan konsistensi adalah kunci untuk membangun dan maju dalam amalan yoga. Selepas anda menemui studio gaya, guru dan yoga yang sesuai untuk anda, cuba petua ini:

 • Komited dengan jadual biasa kelas yoga atau latihan di rumah
 • Tingkatkan tempoh latihan anda dan bilangan hari seminggu yang anda amalkan
 • Hadiri bengkel yoga yang menumpukan pada aspek tertentu yoga dengan lebih terperinci
 • Jurnal kesan amalan yoga yang konsisten pada badan, minda dan hati anda
 • Baca dan kaji untuk mengetahui lebih lanjut tentang yoga
 • Cari sumber inspirasi
 • Buat kawan yoga dan libatkan diri dalam komuniti yogi
 • Mengamalkan gaya hidup yoga

Sis nak belajar cara untuk bersenam yang paling sesuai untuk tak biasa bersenam sebelum ini? Jom klik di link di bawah

Semoga Sis sihat selalu dan sejahtera
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Related articles

MAMA CANTEK

Blogger, Content Creator

Empowering woman with the right knowledge and skill for a better life

Recommended
Sponsored contents